Kedilerin ne kadar titiz olduğunu, pis kokan bir kum kutusu yerine temiz bir çiçek saksısını ya da mis gibi kokan bir çamaşır sepetini tercih edeceklerini unutmayın. Kum kutusunu olabildiğince temiz tutun. Eğer birden fazla kediniz varsa ikinci bir kutu daha edinin. Kumunu değiştirdiğinizde kutularını da haftada bir deterjanlı suyla yıkayın.
(Kedinin uygunsuz olarak dışkıladığı bölgeyi de özenle temizlemelisiniz. Pet shoplarda bulabileceğiniz “koku gidericilerle” dışkı kokusunu bertaraf edebilirsiniz ancak bu işlemi yapmazsanız koku dolayısıyla kedi tekrar tekrar aynı yere dışkılayabilir.)
KUMUNUZUN MARKASINI DEĞİŞTİRMEK
Kedinizin alıştığı kum markasında ısrarcı olun Fiyatı, yeni ambalajı, hoş kokusu, uygunluğu nedeniyle aniden kum markasını değiştiren kedi sahipleri genellikle kedilerinin çok büyük muhalefetiyle karşılaşırlar.
Eğer kediniz aniden kumunu kullanmaktan vazgeçti ise ve siz de markasını yeni değiştirdiyseniz, eski markaya dönüp neler olacağına bir bakın bakalım. Bazı nedenlerle markayı değiştirmek zorunda kalır iseniz, bunu yavaş yavaş, üç ya da dört haftada eski kum ile yeni kumu karıştırarak yapmalısınız. Kediler son derece titizdir ve bildiklerini okurlar, okur onlar iyi de okurlar. Değişmeyen bir çevrede çok daha mutluve huzurludurlar.
KUM KUTUNUZU DEĞİŞTİRMEK
Kum kutusunun şeklini değiştirmeniz bile kedinizi huylandırabilir; kutunun içine dışkılamayabilirler. Eğer öyleyse asla ısrar etmeyin, kutuyu değiştirmekten kesinlikle vazgeçin. Daha temiz ve hoş diye yeni bir kutu edinmeye asla kalkışmayın. Bunu yapmakta kararlıysanız, eski kutuyu bir süre etrafta bulundurun. Yeni olan kutuyu kedinin sevdiği cins kumla doldurun, yanına da eski kutunuzu koyun, tercihi ona bırakın. Hangisini isterse kullansın.
Eğer yeni kutuyu kullanmaktan hoşlandıysa ancakbir kaç hafta bekledikten sonra eskisini atın. Tecrübe her daim esastır...
|