Uyuz etkeninin neden olduğu infeksiyon direkt temas ile şekillenmektedir. Yaşlı hayvanlar ise bu etkeni genellikle oportunistik olarak (fırsatçı patojen) taşımaktadırlar. Klinik semptomlara genç hayvanlarda rastlanılmaktadır. Özellikle kulakta kaşıntı, kafa sallama, tırmalama, yara şeklinde kendini gösteren bu infeksiyon; kulak temizliği sırasında alınan svab örnekleri ile yapılacak olan mikroskobik inceleme sonucunda ortaya konulmaktadır. İlerleyen olgularında orta kulak infeksiyonları gözlenirken genellikle otitis eksterna’ya (dış kulak infeksiyonuna) neden olmaktadır.
Tedavisi yapılmayan olgularda hayvanların denge bozuklukları meydana gelir. Kedilerde çok daha yaygın olarak gözlenen bu etken, kulak içerisinde siyah ve kahve renkli akıntıya neden olmaktadır. Bu etkenlerden muzdarip olan hayvan dostlarımızın kulak florası (bakteri, mantar ve mayalardan meydana gelen dost organizmalar) bozularak, sekonder (ikincil etkenlerin sebep olduğu) infeksiyonlar şekillenebilir ve şiddetli bir mix infeksiyon oluşabilir.
Tedavi protokolü çok zor olmayan bu etkenlerin mutlaka günlük temizlik ile birlikte kulaktan uzaklaştırılmasına yardımcı olmak gerekmektedir. Unutmayalım ki kedi ve köpek dostlarımız kulak içlerine müdahale edememektedirler. Bu nedenden dolayı hafta bir kez uygun solüsyonlar ile yapılacak temizleme işlemi önem arz etmektedir.
|